Reklama
 
Blog | Pavel Šik

Proč Švédsko ze své demokratické cesty neustupuje i když to není jen obyčejná chřipka?

Narozdíl od takřka všech států Evropy zavedlo Švédsko od začátku epidemie pouze několik mírných nařízení. Lokály, kavárny, kadeřnické salóny nebo mateřské a základní školy do 9. třídy jsou v provozu. Skoro vše se reguluje pomocí tzv. doporučení švédské Agentury pro veřejné zdraví, které vláda důvěřuje. Občané nemusí odevzdávat své soukromí v trasovacích aplikacích ve jménu bezpečnosti většiny. Kdo se cítí nemocný, má podle doporučení zůstat doma. Švédský premiér Stefan Löfven (sociální demokrat) naléhal na občany země, aby se chovali „jako dospělí“ a aby nešířili „paniku nebo zvěsti“. 

Tento přístup má samozřejmě uvnitř Švédska ostré kritiky. Mezi nimi je mimo jiné spousta významných vědců, kteří ve švédských novinách Dagens Nyheter zveřejnili prohlášení, že úřady veřejného zdraví selhaly, a současně naléhali na politiky, aby přistoupili k přísnějším opatřením. Poukazovali na vysoký počet úmrtí v souvislosti s virem SARS-CoV-2 v domovech pro seniory a celkovou úmrtnost Švédska v souvislosti s nemocí COVID 19, která je vyšší než u severských sousedů. Přesto vláda zůstává u zvolené strategie.

Dle John Hopkins University (USA), jakési současné centrále světových dat v souvislosti s virem, má Švédsko aktuálně 18.640 případů infikovaných a oproti jiným státům pouze 1.005 (5,3 %) tzv. recovered, neboli prodělaných infekcí (Německo 72,6%). Je to jedna z nejnižších hodnot „vyléčených“ v Evropě. Dále má podle stejného zdroje tzv. case-fatality ratio (počet úmrtí k celkovému počtu nakažených) jednu z nejvyšších v Evropě a to 11,77 %. Uvádí se na první pohled hrozivé číslo 2.194 mrtvých v souvislosti s virem. Pokud je to tak hrozné, proč švédská vláda nezmění strategii a nezavře vše, jak to udělali téměř ostatní evropské země?

Architektem švédského přístupu je Anders Tegnell, epidemiolog ve švédské Agentuře pro veřejné zdraví. K jeho strategii se vyjádřil:” Myslím, že jedinečnost našeho přístupu byla nadhodnocena. Stejně jako v mnoha jiných zemích se snažíme křivku vyrovnat a co nejvíce zpomalit šíření – v opačném případě by systém zdravotní péče i společnost byly vystaveny riziku kolapsu. Toto není onemocnění, které lze zastavit nebo eradikovat (pozn. autora vymýtit) alespoň do doby, než bude vytvořena funkční vakcína. Musíme najít dlouhodobá řešení, která udržují distribuci infekce na rozumné úrovni.” Dále pokračuje: „Je obtížné hovořit o vědeckém základě strategie boje s tímto typem nemoci, protože o ní nevíme mnoho a každý den se učíme. Vše zavřít, nařídit izolaci a uzavřít hranice – podle mého názoru nemá nic z toho vědecký základ. Podívali jsme se na řadu zemí Evropské unie, abychom zjistili, zda nezveřejnili analýzu účinků těchto opatření po jejich zahájení a téměř žádné jsme neviděli. Uzavření hranic je podle mého názoru směšné, protože COVID-19 je nyní v každé evropské zemi.“

O švédském zvláštním způsobu v současné krizi se toho hodně psalo, ale kroky vlády nejsou tak bezhlavé, jak se často komentuje. Stejně jako v jiných zemích se samozřejmě i ve Švédsku život změnil. Premiér Löfven vyzval obyvatele, ať ten kdo může, pracuje z domova a to do konce roku 2020! Vláda navýšila počet lůžek intenzivní péče, zejména ve Stockholmu. Také byla ve veletržním areálu pro jistotu zřízena vojenská nemocnice. Je nutné uvést, že aktuálně muselo v hlavním městě i několik restaurací zavřít, protože se nedrželo doporučení rozestupu stolů. Přesto ministryně zahraničí Ann Linde ve videokonferenci se svou německou kolegyní Heiko Maas potvrdila, že její země strategii dobrovolnosti nezmění.

Dle Google mobility report berou občané doporučení vlády vážně. Vyhodnocení údajů o mobilních telefonech ukazuje, že se návštěvy v restauracích, kavárnách, muzeích, kinech nebo nákupních centrech ve srovnání s údaji před epidemií snížily o 41 procent. Více než 35 procent méně lidí používá veřejnou dopravu. Jak uvedly noviny Dagens Nyheter, mnoho lidí ze Stockholmu odložilo své velikonoční cesty na ostrovy Gotland nebo Öland – pokles byl až 90 procent.

Odpověď by mohla být i v datech. Jak uvedl Claus Wendt z Univerzity v německém Siegenu, který analyzoval pozadí švédské speciální cesty: „Cesta Švédska nemusí být špatná. Země má dobré podmínky, aby mohla čelit pandemii. Švédi jsou obecně v dobrém zdravotním stavu, chudoba a sociální nerovnost jsou malé a lékaři pečlivě vedou zdravotní dokumentace. Podobnou úroveň dat pro zaznamenávání vývoje a šíření nemocí v čase nemá Německo k dispozici“.

Je opravdu příkladné, jak se Švédsko staví k informacím. Na webu Švédského statistického úřadu najdeme velice detailní statistiky úmrtí za posledních 5 let rozdělených do jednotlivých dní včetně denně aktualizovaných dat od začátku roku 2020 s třídenním zpožděním, i když v současné době neukazují vůbec optimistický pohled. Od 23.března až do 19.dubna je nárůst úmrtí v průměru 29% oproti minulým 5 rokům.  Na mé vznesené dotazy reagoval úřad v řádu hodin hned dvěma odpovědmi. Všiml jsem si totiž o víkendu, že křivka počtu úmrtí v posledních dnech má výrazně sestupný trend. Úřad mi velice objektivně sdělil, že data zveřejňuje tak, jak je úřadu dodává daňová správa a že pravděpodobně očekává „úpravy“. Podle švédských úřadů se však křivka opravdu nyní zdá být zplošťující, zejména počet denních úmrtí klesá. „Vidíme klesající trend,“ řekla Karin Tegmark Wisell ze Agentury pro veřejné zdraví.

Jak uvádí Joana Lehner se tedy může stát, že Švédové mají ve své strategii dlouhodobě pravdu a vydrželi vrchol šíření viru bez toho, aby naprosto pozastavili chod společnosti. Sice v krátkodobém horizontu akceptují jako cenu rychlejší šíření infekce, ale zásadní výhodou je to, že nedochází k tzv. „uvolňování“, které by mohlo způsobit opětovné zvýšení nových infekcí. Ve všech ostatních zemích, kde se nyní „uvolňování“ praktikuje nelze v současné době předvídat následný vývoj a škody, které způsobí. Tak je možné, že po uvolňování nastane zase uzavírání.

https://www.expressen.se/debatt/sveriges-dodstal-troligen-lagre-an-andra-landers/
https://www.svt.se/nyheter/coronaviruset-4-april-11-april
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/smittskyddslakare-om-hoga-dodstalen-oerhort-komplicerat
https://www.svt.se/nyheter/dodstalen-skjuter-i-hojdenhttps://www.nature.com/articles/d41586-020-01098-x
https://www.scb.se/en/About-us/news-and-press-releases/statistics-sweden-to-publish-preliminary-statistics-on-deaths-in-sweden/
https://www.tagesspiegel.de/wissen/nach-drohung-der-regierung-schweden-schliesst-erste-restaurants-in-stockholm/25770558.html
https://www.tagesschau.de/faktenfinder/ausland/corona-kursaenderung-schweden-103.html
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/svedsko-plati-za-kolektivni-imunitu-1765-obeti-koronaviru-40321341
https://www.rbb24.de/panorama/thema/2020/coronavirus/beitraege_neu/2020/04/schweden-sonderweg-corona-restaurants-kontaktsperren.html
https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-04-11_SE_Mobility_Report_en.pdf

Ist Schwedens Sonderweg in der Corona-Krise besser oder besonders gefährlich? Eine Zwischenbilanz

Reklama