Reklama
 
Blog | Pavel Šik

Osobní svoboda v době mediální pandemie

Šéf německého řetězce dm má názor na to, proč lidé v této době kupují tolik toaletního papíru. Myslí si, že tím jak jsou uzavření doma a nejsou v kancelářích nebo hotelech, vidí mnohem jasněji, jak rychle ubývá. Je to absurdní, protože je to jeden z mála produktů, jehož spotřeba je na hlavu víceméně neustále stejná. Zajímavý.

Ale zajímavější je pro mě otázka, kolik ze svého soukromí a svobod chci nyní za tzv. normalitu obětovat a je to vůbec relevantní otázka? Novodobá a podle mě #Mediálnípandemie chrlí konkrétní čísla a obrazy umírajících. Neexistuje srovnání, zda-li umírá více nebo stejně lidí než dříve, protože poslední oficiální dostupná statistická data máme z roku 2018. Ve strachu a pod tíhou těch čísel a obrazů ale člověk připouští stále větší omezení, zásahů do svobod a odevzdává kontrolu nad svými daty v tom nerovném obchodě. Co to připomíná? Orwella?

Když jsem se v lednu a únoru podivoval nad dosud nevídaným uzavřením miliónů lidí v diktátorské Číně do izolace a nad tichým souhlasem zbytku světa, opravdu jsem nevěřil, že by demokratický svět tuhle cestu taky zvolil. Že zakáže lidem opouštět své bydliště i stát, že uzavře hranice a většina s tím bude souhlasit, že postaví uprostřed Evropy do ulic vojsko, zavře provozy, budou snahy o zrušení parlamentů. Doufal jsem v doporučení. Šlo to rychle. V důsledku bezradnosti se preventivně zavřel celý svět.

Pomalu slyšíme i české odborníky jako Jaroslava Svobodu nebo Pavla Koláře, kteří upozorňují na to, že je nutné ochránit ty, kteří jsou v nebezpečí a ostatním nezbývá opravdu nic jiného, než se promořit.

Přesto po celém světě i u nás pracují v “dobré” nebo i horší víře stovky vývojářů nad softwary, které nás začnou všechny špehovat neboli “trasovat” výměnou za trocha normality. V Číně si lidé povinně musí stáhnout do svých mobilních telefonů aplikaci, která u nich vyhodnotí riziko nákazy. Poslední krok dokonalé diktatury? Citát Aktuálně.cz: “Polské úřady zase představily aplikaci určenou na rozpoznávání obličeje, kterou by si měli stáhnout všichni lidé v karanténě. Pokud na žádost o svoji fotku neodpoví do 20 minut, úřady upozorní policii. Podobný přístup zvolilo i Rusko.” Ale ani silné demokracie jako Německo nejsou imunní. Tam chtějí sbírat data z fitnessových aplikací, které budou dokonce měřit i tělesnou teplotu a srdeční tep. U nás se také na několika místech pracuje na „trasovacích“ aplikacích viz Covidcz nebo tým na ČVUT .

Proč, když se stejně všichni musí promořit? Tahle situace nám ukazuje, co je dnes možné a co asi už i tiše funguje. Současní i budoucí diktátoři a všechny tajné služby světa jsou nadšení, přijde všeobecně akceptovaná absolutní kontrola. A nejenže to velká většina schválí, ten zbytek ani nebude mít možnost, proti tomu veřejně na ulicích demonstrovat. Osobně děkuji Evropě, že alespoň prosadila GDPR. Je to zvláštní, jak se svět během tak krátké doby změnil.

Vzpomněl jsem si na slova Havla: „Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.“

Reklama