Reklama
 
Blog | Pavel Šik

Čínská, Taiwanská a Švédská cesta

Švédsko zvolilo třetí cestu v současné pandemii, nereguluje takřka nic. Jediné, co se změnilo je maximální počet 50 shromážděných lidí. Z čeho vzniká ta důvěra? Když se podíváme na srovnání počtu lékařů, je Švédsko s počtem ca. 304 lékařů na 100 tisíc obyvatel za Českou republikou (350), Německém (335) i Itálií (606 !!). V počtu lůžek na tom nejsou o moc lépe s počtem 228 lůžek na 100 tisíc obyvatel (ČR 631, Německo 627, Itálie 394). Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky.
Kde se ta odvaha tedy bere?

Před lety, když jsem žil v Německu, jsem požadoval u německých úřadů stopnutí jedné vysoce profesionální neonacistické webové stránky v němčině. Přesvědčivou formou zveřejňovala „důkazy“ nepravdivosti holocaustu . Bylo mi tehdy oficiálně sděleno, že německé úřady ani státní zastupitelství nemohou nic dělat, protože stránka je registrovaná a provozovaná ve Švédsku a abych se obrátil na jejich velvyslanectví. Od velvyslanectví mi bylo sděleno, že demokracie dle švédské představy musí různé názory – i ty extrémní – ustát a proto nezakročí. Tehdy jsem tomu nerozuměl a myslel si své o švédské nacionalistické a fašistické historii ala Stieg Larsson.

Dnes, mnoho let později pozoruji stejnou zemi v uplatňování ochrany osobních svobod. Jistě, kritici řeknou, že Švédsko je málo osídlený stát a sociální rozestupy jsou víceméně mimo města typické.

Přesto je chování Švédska v této vyhrocené době zajímavé. Hlavní slovo má nyní tzv. Agentura národního zdraví tzn. odborníci a ne politici, což je zakotveno i v ústavě. Takže vlastně podobně jako v Taiwanu. Ta sice už 10. března zvýšila riziko nakažení na nejvyšší stupeň, přesto se ale nerozhodla zavřít školy, obchody, instituce, nenařizuje karanténu, nechala částečně otevřené hranice a jen doporučuje. Její doporučení předpokládají osobní odpovědnost každého jednotlivce. Plošně se netestuje, pouze v nemocnicích v odůvodněných případech a u domácích pacientů.

Zatímco v Dánsku a Norsku se politici rozhodli proti názoru odborníků a zavřeli hranice, hlavní švédský státní imunolog Anders Tegnell to označil za zbytečné na základě zkušeností z minulých let u jiných virů. Bývalý šéf švédské Agentury zdraví Johan Giesecke, který je nyní poradcem WHO, dokonce uvedl, že „Zákaz veřejných shromáždění je idiotský nápad a pokud se lidé necítí špatně, měli by jít do práce nebo do školy. Neexistuje žádný důvod, proč by lidé, kteří se cítí dobře, měli zůstat doma a neexistuje žádný důkaz, který by prokazoval, že uzavření národních hranic nebo restaurací by omezilo šíření virů.“ Jak uvádí některé zdroje, ředitel Agentury John Carlsson ke kritice švédského přístupu uvedl, že cílem je zabránit masovému šíření infekce, nikoliv zabránit jakékoliv infekci. V situacích jako je tato není podle něj možné vyhnout se obětem.
I když jiní odborníci varují před zvolenou cestou a na sociálních sítích i v médiích se strhla smršť kritiky, většina Švédů podle průzkumů důvěřuje Agentuře a její „doporučení“ následují.

Lars Trägårdh, historik a veřejný komentátor řekl, že nechce malovat růžový obrázek, ale myslí si, že Švédsko na konci vyjde z této těžké zkoušky poměrně dobře jak v ohledu zdraví obyvatelstva tak především v ohledu zachování základních svobod.

Většina světa přijala z Číny nejen vir, ale i drakonickou cestu k jeho zkrocení. Zavřít, omezit, zakázat a přikázat a nutném případě donutit. Známe nyní z médií i cestu SARSem procvičeného Taiwanu nebo Jižní Koreje. Dala by se nazvat prostřední cesta. I ve dnech, kdy přibývalo až 900 nových případů denně neztratila Jižní Korea rozvahu a otevřené zůstaly obchody, některé instituce i školy. Dokonce nepřerušila konání kulturních akcí, jen doporučila minimální rozestupy mezi lidmi. Tyto státy se ale navenek uzavřely, všichni nově příchozí byli povinni nastoupit do karantény a lidé poslušně přijali kontrolu nad svým pohybem a daty v podobě různých dozorovacích softwarů a aplikací. Tyto státy byly připraveny s dostatkem zdravotnického a ochranného materiálu a k tomu přesným plánem.

A pak je tady třetí cesta Švédska. Podle dostupných informací mají tento okamžik 3.447 potvrzených případů včetně dnešních 378 nových a 105 lidí na následky virového onemocnění umřelo. Vlastně podobná čísla nakažených jako v ČR. Dalo by se argumentovat, že nákaza možná do Švédska dorazila později. Ale v době, kdy se do Čech vraceli čeští lyžaři z Itálie, vraceli se z Itálie i Švédové. Navíc se stále více objevují názory, že nákaza například v Británii již existuje mnohem déle, než z čeho původní analýzy vycházely. Stejně jako asi existuje i ve Švédsku.

V dnešní době je pro mě Švédsko zářící příklad demokracie, osobních svobod, ale i osobní odpovědnosti. Existuje přísloví, odvážnému štěstí přeje. A proto jim opravdu fandím.

Zdroje: https://foreignpolicy.com/2020/03/24/sweden-coronavirus-open-for-business/
https://zahranicni.ihned.cz/c1-66741910-koronavirus-je-jako-chripka-neni-vazny-a-nakazila-se-velka-cast-populace-tvrdi-v-prekvapivem-vyzkumu-vedci-z-oxfordu?fbclid=IwAR1L9o1MUV7xlOh6G9RklupOPwf-eC1KgWg-KSI2TpNgxSxvXGAdB5UyGpo

Reklama